Egyéni vállalkozók figyelem! Az egyéni vállalkozók személyijövedelemadó-bevallásának benyújtási határideje megváltozott!!! >>>

Image result for hirado

Idén az adóhatóság már mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó.

Az egyéni vállalkozóknak továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által összeállított adóbevallási tervezet, mely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza. A tervezetek március 15-től elérhetők a NAV honlapjáról , illetve a kormányzati portálról egyaránt.

Elektronikus bevallás

A webes kitöltő felületen a tervezet adatainak megtekintése, a nem kifizetőtől, munkáltatótól származó jövedelmi adatok, valamint a vállalkozói tevékenységgel összefüggő adatok kiegészítése, majd mentése után lehetőség van a bevallás elektronikus beküldésére. Az szja-törvény szerint adózó egyéni vállalkozóknak ezt mindenképpen meg kell tenniük ahhoz, hogy a NAV által készített tervezetből érvényes szja-bevallás legyen.

Megváltozott a határidő

Az egyéni vállalkozók személyijövedelemadó-bevallásának benyújtási határideje megváltozott, idén mindenkire egységesen május 20. az irányadó. (Ez a határidő-változás nem érinti a kata- vagy eva- törvény szerint adózó vállalkozókat, számukra továbbra is február 25. a kata-nyilatkozat, illetve az eva-bevallás határideje.)

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot. A tavaly az egyházak részére tett rendelkező nyilatkozatok szintén eddig az időpontig vonhatók vissza.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.